Slideshow-01 Slideshow-02 Slideshow-03 Slideshow-04 Slideshow-05 Slideshow-06 Slideshow-07 Slideshow-08 Slideshow-09

Gebouwen / Brouwerij

im_biersoorten´╗┐Naambord van de brouwerij gemaakt van marmarite.
De brouwerij De Keyzer werd gesticht door N.A. Bosch, die in 1827 de brouwerij van zijn schoonvader Hubert Vliex had geërfd. Tussen 1882 en 1884 werd de brouwerij gerenoveerd en werd de productie op stoomkracht uitgevoerd.
im_brouwerij1´╗┐De gietijzeren beslagkuip.
De brouwerij de Keyzer is een voormalige stedelijke ambachtelijke brouwerij waarvan de hoofdentree in een poortonderdoorgang aan de Wycker Grachtstraat ligt. Aan de zuidzijde van de centrale oprit liggen het kantoor en de bottelarij, de voormalige limonadefabriek (Malifa), de stroopopslag en de werkplaats.

Ten noorden van de oprit ligt het hoog oprijzende mouthuis en met daarachter de lagerruimtes, de koelinstallatieruimte en het brouwhuis met de gietijzeren beslag- en klaringskuip. Achter het brouwhuis bevindt zich een stookruimte met de ingebouwde koperen heetwaterketel, die naderhand ook als wortketel dienst doet. 

Het mouthuis telt vijf verdiepingen en dient voor de bewerking van gerst tot mout. De brouwerswoning ligt aan de Rechtstraat.

Het interieur van deze ambachtelijke brouwerij is nog zeer compleet. Vooral bijzonder waardevol is de gietijzeren beslagkuip in het brouwhuis. De kuip dateert uit 1880 en heeft een gemechaniseerde roer- en hakinstallatie.

Samen met brouwerij de Roos in Hilvarenbeek is Brouwerij de Keizer in Nederland de laatste nog compleet ingerichte ambachtelijke brouwerij.